Η κρεμμύδα ή κουτσούνα ή αργιοκρεμμύδα ακόμα και σήμερα κρεμιέται την Πρωτοχρονιά πάνω από την πόρτα των σπιτιών ως μέσο αποτροπής της βασκανίας του ματιού. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν σκίλλα ή σκιλλοκρομμύδα. Από την εποχή του Πυθαγόρα (6ος αι π.Χ.) η αγριοκρεμμύδα "αναρτημένη στο πλαίσιο της πόρτας είναι φάρμακο που απωθεί την είσοδο των ασθενειών"...
Ο Θεόφραστος αναφέρει στο Περί Φυτών Ιστορίας αναφέρει πως χρησίμευε στη μαντική και πως αν ανθίσει πρώιμα ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς, αν ανθίσει αργά ο χειμώνας θα είναι ήπιος και θα έρθει νωρίς η άνοιξη.
Χρησιμοποιούνταν στη λατρεία του θεού της γης Διονύσου γιατί είχε αλεξίκακες ιδιότητες. Ο καθαρτής της αρχαιότητας Επιμενίδης ο Κρήτας θεράπευε με τη σκίλλα πολλές ασθένειες. Όπως μας λέει ο Διοσκουρίδης διαθέτει δύναμη και ναρκωτική, πολύχρηστον κατά εχιδνοδηκτών, ύδρωπος, βήχος, άσθματος, συδπεψίας, δυσεντερίας, χειμέτλων (χιονίστρες) κ.λ.π. και άλλοι επισημαίνουν θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ η λαϊκή ιατρική τη χρησιμοποιεί και κατά της φθίσεως.
Η κρεμμύδα βρίσκεται εν αφθονία στην περιοχή μας και ανήκει στην οικογένεια των Λεϊλιδών και η επιστημονική της ονομασία είναι Ουργκινέα η παραθαλάσσια.
Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.