Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Βαλιανάκης Κωνσταντής (1789-1867)


 Ο οπλαρχηγός του 1821 Κωνσταντής Βαλιανάκης ή Βαλιάνος γεννήθηκε το 1789 στον Αετό Ξηρομέρου. Έλαβε μέρος στον Αγώνα ως οπλαρχηγός και πρωτοπαλίκαρο του Δημοτσέλιου με δικό του σώμα. Με την κήρυξη της Επανάστασης στη Δυτική Στερεά (Μάιος 1821) πολέμησε στις μάχες του Αγρινίου και του Μακρυνόρους. Την επόμενη χρονιά στην περιοχή της Ηπείρου και στις μάχες Αετού και Λεσινίου και το 1823 προβιβάσθηκε σε χιλίαρχο...

Το 1826 μπήκε στο Μεσολόγγι και υπερασπίστηκε την πόλη στη δεύτερη πολιορκία. Μετά την Έξοδο πήγε στα Κράβαρα και συνέχισε τον αγώνα υπό τον Καραϊσκάκη στο σώμα του Δημοτσέλιου και πολέμησε σε όλες τις μάχες που έδωσε ο Καραϊσκάκης στη Ρούμελη (Αράχωβας, Δόμβραινας, Φοντάνας, Αττική κ.ά.). 

Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη πολέμησε στη Δυτική Ελλάδα μέχρι την απελευθέρωση. Με το τέλος της Επανάστασης εντάχθηκε τιμητικά στη Φάλαγγα, πήρε Αριστείο ανδρείας και έμεινε στο στρατό. Το 1836 ήταν αρχηγός της Εθνοφυλακής της Βόνιτσας με το βαθμό του λοχαγού. Στη Βόνιτσα διακρίθηκε στην καταδίωξη ληστών και αναγκάσθηκε να βρεθεί αντίπαλος με τον πρώην καπετάνιο του Δημοτσέλιο, όταν αυτός εξεγέρθηκε ενάντια στο Όθωνα και θέλησε να καταλάβει το φρούριο της Βόνιτσας, στο οποίο ήταν φρούραρχος ο Βαλιανάκης. Τελικά προσχώρησε στους κινηματίες και έπεσε σε δυσμένεια και καθαιρέθηκε από τον Όθωνα μέχρι το 1840 όπου αποκαταστήθηκε ηθικά και βαθμολογικά. Το 1943 του απονεμήθηκε τελικά ο βαθμός του ταγματάρχη.

Το διάστημα που είχε καθαιρεθεί έμενε στο χωριό του και ασχολήθηκε με τον τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά την αποκατάστασή του διετέλεσε διοικητής της Εθνοφυλακής του Ξηρομέρου και Διοικητής Καρβασαρά. Αποστρατεύτηκε στο βαθμό του υποστρατήγου και πήρε 5.000 στρέμματα εθνικής γης ως αποζημίωση. Για ένα μεγάλο διάστημα διετέλεσε και Έπαρχος Ξηρομέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.