Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Το νησί « ερημίτης » του Ιονίου με την αστείρευτη ομορφιά !!!

 



 Ο Καστός, είναι το νησάκι που βρίσκεται, νοτιανατολικά της Λευκάδας, πολύ κοντά στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, που είναι το λιμάνι που γίνεται και η προσέγγιση του νησιού.


 Ο ένας και μοναδικός ομώνυμος οικίσκος, του στα ανατολικά, έχει πέτρινα σπίτια και ταβερνάκια γύρω από το λιμάνι. Είναι καταπράσινο νησί με πολλές ελιές και αμπέλια. Ανατολικά υπάρχουν όμορφες παραλίες, όπως τα Αμπελάκια, το Βαλί, η  Λίμνη, η Κοιλάδα κ.α. Η δυτική πλευρά του είναι απόκρημνη, εκτός από τον όρμο Σαρακήνικο με τον μικρό μόλο.



 Κύρια προϊόντα του νησιού είναι τα σιτηρά, τα σταφύλια και το κρασί.  

 Στον Καστό, κρύβονται ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 19ου αιώνα με ελαιογραφίες του Σπυρίδωνα Γαζή, το εξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, τον ελαιώνα με τις αιωνόβιες ελιές στο Καλιμερίκη. Επίσης υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία και πολλοί ανεμόμυλοι. Ο ένας από αυτούς  είναι ο πιο καλοδιατηρημένος στο Ιόνιο, με ανέπαφο τον μηχανισμό του και λειτουργούσε μέχρι το 1949.

 Τέλος στο νησί υπάρχουν ευρήματα Υστεροελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Χρόνων, ενώ αποτέλεσε καταφύγιο αγωνιστών και αμάχων, πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821. 

Χρυσικός Βλάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.