Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γεράσιμος ο Ακαρνάν

 

Το ερειπωμένο σήμερα Δραγαμέστο.

Ο Γεράσιμος ο Ακαρνάν γεννήθηκε κατά το πρώτο μισό του ΙΖ΄ αι. στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου, το οποίο σήμερα είναι ερειπωμένο, αφού οι κάτοικοί του δημιούργησαν νέο οικισμό χαμηλότερα ανατολικά, στον οποίο έδωσαν το όνομα Καραϊσκάκης...

Ο Γεράσιμος υπήρξε μαθητής του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού (1595-1682) από το Μέγα Δέντρο, του οποίου παρακολούθησε τα μαθήματα επί σειρά ετών στη Σχολή της Αγίας Παρασκευής των Βραγγιανών. 

Κατόπιν ο Γεράσιμος συνέχισε τις σπουδές του στη Μεγάλη Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Αργότερα έγινε καθηγητής στη σχολή και ήταν  αρκετά «δοκιμασμένος εις τα γραμματικά». Ήταν του τμήματος των Γραμματικών και θεωρούνταν μεταξύ των αρτίων μορφωμένων της εποχής του. Διετέλεσε και σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη από το 1681 ως το 1683, και από το 1691 ως το 1702.  Το 1683 έγινε μία στάση των μαθητών και ο Γεράσιμος παραιτήθηκε μάλλον, για να επανέρθει στη Διεύθυνση της Σχολής το 1891 και θα παραμέινει μέχρι και το 1702. Από εκεί και ύστερα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτόν. Πιθανόν να πέθανε και να θάφτηκε στην Πόλη.

Γ.Σ.Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.