Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Αγγλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Αστακού το 1944 (φωτογραφίες)



  Ο φοβερός βομβαρδισμός στον Αστακό το 1944 ,όταν δύο (2) Αγγλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Αστακού.  Το λιμάνι του Αστακού ήταν σημαντικός κόμβος στο δίκτυο εφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων και οι σύμμαχοι ήθελαν να τους αποκόψουν.

 Το μεσημέρι της 30ης Ιουνίου 1944, στις 1.30 μμ, δύο (2) αεροπλάνα της 16ης μοίρας SAAF, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Berka της Λιβύης, με προορισμό την κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα.

Μετά από διαδρομή 450 μιλίων και σε χρόνο διαδρομής μία ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή στις 3.15 μμ, από μακριά αντικρίζουν τρία καράβια μέσα στον όρμο του λιμανιού του Αστακού.

 Η ονομασία του προορισμού της αεροπορικής επιχείρησης ήταν «beloutsia», ονομασία προερχόμενη από την κορυφή του βουνού πάνω από την πόλη του Αστακού.

Από τα τρία πλοία, το ένα έφερε τον κόκκινο σταυρό (μάλλον θα εννοεί τη σημαία του ερυθρού σταυρού) και από το βύθισμά του δεν έδειχνε να μεταφέρει φορτία.

Όμως στα δύο άλλα πλοία υπήρχε σαφής διάκριση ότι ήταν υπερφορτωμένα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ξεφόρτωναν στο λιμάνι του Αστακού ή μόλις είχαν φορτωθεί με κάποιο υλικό που οι σύμμαχοι δεν ήθελαν να διακινηθεί.

Από τον τρόπο της επίθεσης αλλά και συμπερασματικά (αν θα ταξίδευαν σε κάποιο άλλο προορισμό, θα ήταν με λιγότερο κίνδυνο να τα κτυπήσουν καταμεσής της θάλασσας), καταλήγουμε ότι τα δύο πλοία κατευθύνονταν στο λιμάνι του Αστακού και σίγουρα θα μετέφεραν υλικό απαραίτητο για τις γερμανικές στρατιές.

 Τα δύο αεροπλάνα ήταν τύπου 156 Beaufighter, ένα βαρύ μαχητικό αεροσκάφος.

Αφού πιστοποιήθηκαν οι στόχοι, τα δύο αεροπλάνα αποφάσισαν την επίθεση με τέτοιο τρόπο που τα πυρά τους να μην επεκταθούν στα παραλιακά σπίτια του Αστακού.

Αυτό το διαπιστώνουμε όχι μόνο από τις φωτογραφίες που τραβούσε το ένα αεροπλάνο, όταν το άλλο επιτίθονταν, αλλά και από την ροή – κατεύθυνση των πυρών προς τα πλοία. 

Πρόσθετο στοιχείο για την πορεία του κάθε κτυπήματος των αεροπλάνων στα δύο πλοία, είναι ότι τα γερμανικά πυροβολεία, τα οποία ήταν στην παραλία του Αστακού αλλά και διάσπαρτα στην δεύτερη γραμμή των σπιτιών προς τη παραλία, κτύπησαν με τα πυρά τους τα αεροπλάνα όταν πραγματοποιούσαν την βύθιση από τη στεριά προς τη θάλασσα.




































[ πηγή : 16 SAAF Beaufighter strike photographs 30 June 1944 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.