Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Η Μαρία Πενταγιώτισσα

 

Η Μαρία Πενταγιώτισσα είναι θρυλική για την ομορφιά της της και τα ερωτικά της σκάνδαλα. Γεννήθηκε στους Πενταγιούς Δωρίδος το 1821 και ήταν κόρη του τοπικού προκρίτου Δασκαλόπουλου. Το παρωνύμιο Πενταγιώτισσα της αποδόθηκε αργότερα...

Συνδέθηκε ερωτικά με κάποιον Τουρκάκη, μνηστήρα και κατόπιν σύζυγο της εξαδέρφης της και προκάλεσε την εχθρότητα του αδερφού της Θανάση, ο οποίος μάλιστα αποπειράθηκε να τους σκοτώσει. Τότε αυτή κατάφερε τον Τουρκάκη να σκοτώσει τον αδερφός της. Συνελήφθησαν και οι δύο, η Μαρία ως ηθικός αυτουργός και προφυλακίστηκαν στις φυλακές της Λαμίας. Μέσα στη φυλακή κατάφερε, με άνομα μέσα να πετύχει τη δραπέτευση του Τουρκάκη, ο οποίος στη συνέχεια σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να παντρευτεί τη Μαρία. 

Η δίκη τους έγινε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου και χάρη στην μεροληψία των ενόρκων, που θαμπώθηκαν από την ομορφιά της, η Μαρία αθωώθηκε και επέστρεψε στους Πενταγιούς. Παρά το παρελθόν της παντρεύτηκε αργότερα τον αγρότη Αρμάου από το Παλαιοκάτουνο (κροκύλιο) Δωρίδος, όπου έζησε μέχρι το θάνατό της (1885). 

Οι παραδόσεις και οι θρύλοι που σώθηκαν γύρω από το όνομά της και την ωραιότητά της είναι πολλές και φέρεται να είχε ακόμα πολλούς εραστές, οι οποίοι περιήλθαν σε διαμάχες για χάρη της.

Στον φόνο του αδερφού της αναφέρεται το γνωστό τραγούδι: 

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά 

και στο Χρισσό κριάρια

και στης Μαρίας τη ποδιά, σφάζονται παλικάρια

 Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα. 

Εσύ τα’καμες ούλα!…». 

Την ομορφιά και τα κατορθώματα της Μαρίας έλαβαν ως αφορμή και μερικοί ποιητές και λογοτέχνες για να γράψουν διάφορα αναγνώσματα, όπως ο Παλαμάς (1890, με το οποίο την καλεί από τον τάφο της. Ακόμα ασχολήθηκαν μαζί της ο Π. Νιρβάνας, ο Καμπούρογλου και ο Καρκαβίτσας, ο οποίος μάλιστα τη γνώρισε προσωπικώς στη γεροντική της ηλικία. Πολλές είναι οι ταινίες που αφιερώθηκαν σε αυτή, αλλά και θεατρικά έργα.

                                                                                                           Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.