Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ολυμπιακή Ημέρα



 Η Ολυμπιακή Ημέρα είναι αφιερωμένη στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, των οποίων ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός έγινε το 776 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία.




Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με έναυσμα τη συμπλήρωση των 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, ξεκίνησε να εορτάζει την επέτειό τους στις 6 Απριλίου, προτείνοντας αυτή η ημερομηνία να αποτελέσει τον κοινό εορτασμό. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει ως Ολυμπιακή Ημέρα την 23η Ιουνίου, από την ημέρα ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Pierrede Coubertin στο Παρίσι το 1894, και ανάθεσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.


Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου εορτάζεται η Ολυμπιακή Ημέρα σε όλο τον κόσμο, από όλες  τις  Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων,  εκτός από την αθλητική του σημασία, προάγει σημαντικές ηθικές αξίες και αρετές στον άνθρωπο. Στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας,  χωρίς βία και ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτών. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων,  και το 2020, που αναβλήθηκαν λόγω ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού.

Σ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.