Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μπαμπίνη ~ Το πέτρινο στολίδι του Ξηρομέρου ~

  



 Πρόκειται για ένα υπέροχο πέτρινο χωριό που τα τελευταία χρόνια «αναστήθηκε» και σήμερα η Μπαμπίνη είναι πολύ όμορφη και γραφική με πολλά κεραμοσκεπή και πέτρινα κτίσματα, με παραδοσιακές μάντρες και πλακόστρωτα στις αυλές και την πλατεία που δίνουν μια ξεχωριστή αισθητική.


 Το θησαυρό του χωριού, που ήταν τα παλιά πέτρινα σπίτια με την παραδοσιακή ομορφιά τους, έχουν εκτιμήσει όλοι οι απανταχού Μπαμπινιώτες (που είχαν φύγει στα αστικά κέντρα) και τώρα επιστρέφουν, τα αναπαλαιώνουν για να περνούν εκεί τις διακοπές τους.
Οι Μπαμπινιώτες για να βελτιώσουνε τη ζωή τους έδωσαν προτεραιότητα στο «όμορφο» και στέκονται κοντά στον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική τους παράδοση. 

 Με σεβασμό στην πολιτιστική τους κληρονομιά, προώθησαν μια νέα αντίληψη ανάδειξης του χωριού και έτσι το παλιό χωριό, που είχε παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και την ερήμωση, άρχισε να ξαναζωντανεύει.
Στα πέτρινα κτίσματα, δημιουργήματα παλιών μαστόρων, δείγματα μιας άλλης αισθητικής άρχισαν να γίνονται εργασίες αποκατάστασης, να αναπαλαιώνονται και να αξιοποιούνται.


 Μια βόλτα στη Μπαμπίνη είναι σίγουρο ότι θα πείσει τον κάθε φίλο επισκέπτη και θα τον κερδίσει πραγματικά. Τα πέτρινα σπίτια λάμπουν σαν διαμάντια και ξεχειλίζουν από παράδοση.

 

Κείμενο και Φωτογραφίες

Μπαμπίνη IN

 































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.