Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΒΟΤΣΗ !!!

 


ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 ΒΥΘΙΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ "ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝΤ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 

 Ο Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1877. Στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου ως υποπλοίαρχος τότε, κυβερνώντας το Τορπιλοβόλο Τ11, εισήλθε σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου του 1912 στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός, εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού “Φετίχ Μπουλέντ”, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και αποχώρησε χωρίς καμία απώλεια. 
 Μετά από την επιτυχία του αυτή, κυβέρνησε τα θωρηκτά «Κιλκίς» και «Λήμνος». 
Η Θεσσαλονίκη τον τιμά με προτομή τοποθετημένη δίπλα στον Λευκό Πύργο, να ατενίζει τον Θερμαϊκό. 
Σημείο συνάντησης αρκετών χιλιάδων περαστικών σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της παραλίας, η καταπληκτική προτομή του Βότση είναι έργο του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη φτιαγμένη το 1934 από μάρμαρο και τοποθετημένη σε βάθρο σχήματος πυραμίδας. 
 Στο βάθρο αναγράφεται: «Λοιπόν αλήθεια πως κι εμείς, στο πέρασμα του χρόνου, Τορπίλλη Βότση κάναμε το Ψαριανό Μπουρλότο». Γιώργος Σουρής. Στην πλαϊνή πλευρά αναγράφονται τα ονόματα του πληρώματος του Τορπιλοβόλου Τ11.
 Ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι ο μεγάλος ιστός της σημαίας του Λευκού πύργου σήμερα, είναι το κεντρικό κατάρτι του Τουρκικού πλοίου "Φετίχ Μπουλέντ", θυμίζοντας στους Τούρκους το ρητό του Θουκυδίδη "ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ". Όλο το υπόλοιπο πλοίο βρίσκεται στον βυθό του Θερμαϊκού !!!

Σ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.