Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Για να μην πούμε σύντομα το Νερό… νεράκι!

 



Στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΜ, Υποστηρίξαμε - Προτείναμε:


 Η συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη με τη voltera οδηγεί από την κατάσταση «επιθανάτιου ρόγχου» προσωρινά στην «εντατική». Απέφυγε το μοιραίο, έχει πάροχο. Υπ’ αυτή την έννοια αυτό είναι το θετικό. Οι αιτιάσεις περί εξεύρεσης τρίτου παρόχου και καλύτερης διαπραγμάτευσης, εύκολα λέγονται, είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν και ελάχιστα αλλάζουν την ουσία, η οποία είναι μία. Βγαίνει οικονομικά και Πώς η ΔΕΥΑΜ;


 Το χρέος σε ΔΕΗ και voltera αγγίζει τα 7 εκατ. €. Προ ενεργειακής κρίσης το ετήσιο ενεργειακό κόστος ήταν πάνω από 1 εκατ. €. Ήτοι κοντά στις 100 χιλ. € το μήνα. Στην κρίση ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. € το χρόνο. Με τη νέα συμφωνία πρέπει αθροιστικά να πληρώνουμε 270 χιλ. € μηνιαίως, όταν οι εισπράξεις κατά μέσο μηνιαίως είναι περίπου 300 χιλ €. Όσο και να μειωθούν οι δαπάνες, όσο και να αυξηθούν οι εισπράξεις (αναγκαία μέτρα), δεν βγαίνει. Εκτός και αν αυξηθεί η τιμή του νερού 100%!


 Ουδείς δήμαρχος θα το κάνει αυτό. Γι’ αυτό ανέλαβε η κυβέρνηση, με δύο θεσμικές παρεμβάσεις. Α) Μία ενιαία ΔΕΥΑ ανά Νομό που θα λειτουργεί ως ΑΕ, όπως αυτή της άρδευσης στη Θεσσαλία. Β) Ακυρώνοντας τις Ενεργειακές Κοινότητες με το σχέδιο «ΑΠΟΛΛΩΝ», που ήδη ψήφισε. Για παράδειγμα, ΑΝ γινόταν το έργο της Περιφέρειας στο polder, στη ΔΕΥΑΜ η ενέργεια θα στοίχιζε 170 χιλ. € ετησίως, ήτοι 14 χιλ. € μηνιαίως + ο διακανονισμός!


 Τι μπορούμε να κάνουμε; Να παραδοθούμε και να αφήσουμε τους πολίτες απροστάτευτους στους μεγαλοεργολάβους της ενέργειας; Να πληρώσουν αύριο το πανάκριβο «μάρμαρο» νέων υπέρογκων λογαριασμών;


 Όσοι εμπράκτως θεωρούμε πως η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι δίπλα στους πολίτες, να προχωρήσουμε ΤΩΡΑ στην ενεργοποίηση της ανενεργής Ενεργειακής Κοινότητας του δήμου, μετατρέποντας την σε Κοινότητα Ανανεώσιμής Ενέργειας (ΚΑΕ), για να είμαστε σύννομοι. Να αξιοποιήσουμε τα 4 mw ηλεκτρικού χώρου αυτοπαραγωγής ανά υποσταθμό, που είναι προς διάθεση. Αυτό σημαίνει για εμάς πως το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.


 Αναλαμβάνουμε άμεσα πρωτοβουλίες. Η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους αφορά συνολικά το Δήμο και όλους τους πολίτες του. Διαφορετικά, «Πάρτε νερό μαζί σας. Το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία»!




ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.