Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών




 1. Σας γνωρίζουμε ότι την 04/10/2024, ημέρα Παρασκευή, έγινε επιτόπια αυτοψία, στον Αρχαιολογικό χώρο Φοιτιών και συγκεκριμένα στο Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών, από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας κ. Σαράντη Φωτεινή, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη.

 Οι Αρχαίες Φοιτίες ήταν σημαντική πόλη της Ακαρνανίας και ήταν μέλος της Ακαρνανικής Συμπολιτείας. 

 2. Η παραπάνω πολύ σοβαρή εξέλιξη, έγινε ύστερα από επίμονες ενέργειες - προτάσεις, φορέων του χωριού μας (Κοινότητας Μπαμπίνης - Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης - Λαογραφικού Μουσείου Μπαμπίνης).

 Συγκεκριμένα, για ενημέρωση, σας παραπέμπουμε στα παρακάτω:

 α. Στο υπ. αρ. 11/21 Σεπτ. 2021 πρακτικό Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης, με το οποίο: 

« Εγκρίθηκε πρόταση Χρυσικού Πέτρου, για έρευνα δυνατότητας ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Φοιτιών, που τώρα είναι επιχωματωμένο και αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση - πρόταση στο Δήμο Ξηρομέρου (κ. Δήμαρχο και κ. Αντιδήμαρχο Ν.Π.Δ./ Πολιτισμού) »

Ακολούθως έγινε επιστολή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης, στο Δήμο Ξηρομέρου, και προτείνεται να αναδειχθεί το Αρχαίο Θέατρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος. (βλέπε ΕΔΩ)

 β. Σχετικό φάκελο για το θέμα, με σχεδιάγραμμα και ενημερώσεις, (βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης). Αντίγραφο εν λόγω φακέλου, υποβλήθηκε στον κ. Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου (αρχικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης και μετά από την Κοινότητα Μπαμπίνης) και προτείνεται, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, να γίνει αποχωμάτωση του Αρχαίου Θεάτρου. 



 3. Ακολούθως θα υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών εκμεταλεύσεων, με ταυτόχρονη προβολής του χωριού μας.

 4. Συνεχίζεται η προσπάθεια, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, η αποχωμάτωση του Αρχαίου Θεάτρου Φοιτιών. 

 5. Θα υπάρχει συνέχεια ενημέρωσης. 


Μπαμπίνη, 9 Οκτωβρίου 2024

Επιμέλεια Χρυσικός Πέτρος












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.