Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγαν ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα ένας μάρτυρας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας; Κι όμως, μπορεί να μην είναι όπως τον φαντάζεσαι, αλλά υπάρχει. Ο λόγος για την Ελιά της Όρσας, δηλαδή το 2.500 ετών δέντρο στη Σαλαμίνα που έχει γράψει τη δική του ιστορία. Και έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι αυτήν της Ελλάδας. Το θεόρατο δέντρο είναι στην πραγματικότητα μια ελιά και τη αποκαλούν σήμερα Ελιά της Όρσας. Ακόμη και το όνομα αυτό έχει τη δική του ιστορία η οποία το συνέδεσε με την ελιά. Κάπου εκεί μπλέκεται ο μύθος και η ιστορία και δημιουργούν παραδόσεις που πηγαίνουν από στόμα στο στόμα. Η ιστορία της Ελλάδας από μια άλλη οπτική…
Ελιά της Όρσας: Το 2.500 ετών δέντρο που έζησε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η Ελιά της Όρσας βρίσκεται στην περιοχή του Αιαντείου Σαλαμίνας και συγκεκριμένα επί της Λεωφόρου Κακηβίγλας. Πρόκειται για ένα θεόρατο δέντρο περιμέτρου 5,70 μέτρων όσον αφορά τον κεντρικό κορμό του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι έξι μεγάλοι κορμοί με την συνολική επιφάνειά του να αγγίζει τελικά τα 12,5 μέτρα περίπου. Δεν είναι, όμως, το μέγεθος της ελιάς που την κάνει να ξεχωρίζει αλλά η ιστορία της. Και αυτό γιατί μιλάμε για ένα δέντρο ουσιαστικά 2.500 ετών.
Αυτό ανακάλυψαν και επιστήμονες του Ινστιτούτου Klorane όταν το 2015 όντας στο πλαίσιο αναζήτησης και βράβευσης αρχαίων ελιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δέντρο έχει ηλικία 2.500 ετών. Πάντως φαίνεται γενικώς πως εκείνη την περίοδο άρχισαν να καλλιεργούνται επί τούτου ελιές στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η καλλιέργεια του δέντρου φαίνεται να ανάγεται σε ευεργεσία της θεάς Αθηνάς πριν από την αντίστοιχη στους Αθηναίους. Στις Τρωάδες του Ευριπίδη (στ. 798-805) αναφέρεται το εξής:
μελισσοτρόφου Σαλαμίνος, ω βασιλεύ Τελαμών…
ίν΄ ελαίας πρώτον έδειξας κλάδον γλαυκάς Αθάνα.
Θεωρείται, λοιπόν, ότι η καλλιέργεια της ελιάς στη Σαλαμίνα προϋπήρχε της εποχής του Πεισιστράτου. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η βασική παράδοση του χωριού του Αιαντείου σχετικά με το δέντρο είναι άλλη. Λέγεται, λοιπόν, ότι η ελιά φυτεύτηκε από έναν βασιλιά, τον Στράτο. Είχε θεωρηθεί τότε πως πίσω από το όνομα Στράτος κρυβόταν το όνομα του λαοφιλή τυράννου της αρχαίας Αθήνας Πεισιστράτου. Θεωρείται, λοιπόν, ότι αυτός έδειξε ενδιαφέρον για τον γεωργικό πληθυσμό της Αττικής και παραχώρησε δάνεια και εφοδιάζοντας τους αγρότες με ρίζες ελιών, σπόρους και ζώα.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς είναι σήμερα η ιστορική ελιά.
Πού είναι ο θρόνος του Ξέρξη στην Αττική
Μια πληροφορία που μπορεί να μην έχεις ξανακούσει είναι το από πού θεωρείται ότι παρακολουθήσε ο Ξέρξης τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Υπάρχει ένα σημείο που μάλιστα αποκαλείται και ως Θρόνος του Ξέρξη. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτό ΕΔΩ. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία και πληροφορίες που μάλλον δεν γνωρίζεις γι’ αυτό τη χρονική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας.
Η συντακτική ομάδα, exploringgreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.