Ο κάθε Λαός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και τιμά την Ιστορία του καθιερώνει τον εορτασμό σημαντικών επετείων της πορείας του.
Ο κάθε Λαός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και τιμά την Ιστορία του καθιερώνει τον εορτασμό σημαντικών επετείων της πορείας του.
Είναι η 28η Οκτωβρίου, και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του 1940 - '41. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσω.
Σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας.
Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30 Ιουλίου 1828 (Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας) της 4/16 Απριλίου 1833 και 28 Αυγούστου 1858 (Βασιλεύς Όθων), 28 Δεκεμβρίου 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.α. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ'αρ. 851 της 21 Δεκεμβρίου 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (Λωρίδων).
Μια ένδοξη ημέρα ξημερώνει. Ημέρα Ιστορική και λαμπερή. Ημέρα γραμμένη εις τις χρυσές δέλτους της ελληνικής και παγκοσμίου Ιστορίας. Ημέρα μνήμης και θυσίας υπέρ πίστεως και πατρίδος. Υπέρ της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
1. Σας γνωρίζουμε ότι την 04/10/2024, ημέρα Παρασκευή, έγινε επιτόπια αυτοψία, στον Αρχαιολογικό χώρο Φοιτιών και συγκεκριμένα στο Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών, από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας κ. Σαράντη Φωτεινή, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη.
« Ω βαρύ γλυκέ καφέ μου
και σαν είμαι με παρέα
και σαν έχω μοναξιά
κάθε μια σου ρουφηξιά
είναι μια ψηλή ιδέα »
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην αρχαία Ελλάδα και υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 κόσμος ταξίδευε μέχρι την αρχαία Ολυμπία, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση.
Το νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής.
Την Γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 19ης Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν για την εορτή της Αγίας Μακρίνας, της οποίας το όνομα φέρει η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Μακρίνα.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δε θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς ρίγανη. Αγαπούσαν το αρχαίο βότανο για την τεράστια γκάμα των φαρμακευτικών, προληπτικών και μαγειρικών χαρακτηριστικών του πριν από χιλιάδες χρόνια – και οι Έλληνες χρησιμοποιούν ακόμα ρίγανη σήμερα για πολλά από τα ίδια οφέλη.
Περίπου δύο μήνες μετά το φύτεμα, έφθανε ο καιρός που ωρίμαζε ο καπνός κι έπρεπε να μαζευτεί. Το μάζεμα έπρεπε να γίνει στην ώρα του κι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι καπνάδες: «ούτε άγουρα, ούτε πολύ γινωμένα» να’ ναι τα φύλλα του. Έτσι άρχιζαν οι μαζωχτάδες να μαζεύουν με τη σειρά τα καπνόφυλλα, χέρια, χέρια όπως τα’ λεγαν.
Εκείνη την εποχή του μαζώματος, όλο το χωριό ήταν στο πόδι !
Με απόφασή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ορίζονται για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2024 ως κατάλληλες για κολύμβηση με εξαιρετικής ποιότητας θαλάσσια ύδατα και λαμβάνοντας υπόψιν την υγιεινή της ακτής, τις παρακάτω ακτές κολύμβησης ανά Δήμο:
Ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται εις την Τρωάδα με τους συνεργάτες του. Βλέπει σε όραμα ένα Μακεδόνα να του λέγει «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9).Η έκκληση Μακεδόνα που τον καλεί να πάει εις την Μακεδονία για να τους βοηθήσει. Αλήθεια τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να παράσχει ο απόστολος Παύλος παρά το κήρυγμα της Αληθείας. Ο Απόστολος το όραμα ως θεϊκό μήνυμα και αποφασίζει να μεταβεί στην Ελλάδα. Με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά φθάνει με καράβι εις την Νεάπολη(σημερινή Καβάλα) και από οδηγούνται εις τους Φιλίππους.
Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος, η ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου από τον οθωμανικό ζυγό. Τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.
Μία σημαντική διεθνή διάκριση, το βραβείο «European Museum of the Year Award» (EMYA 2024), απέσπασε το μουσείο Άλατος που λειτουργεί στο Μεσολόγγι.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ανάδειξης του μουσείου της χρονιάς 2024, το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απένειμε στο μουσείο Άλατος το βραβείο Portimão, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας.
Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ετοιμάζεται να εορτάσει την 198η Επέτειο της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, με μια πληθώρα εκδηλώσεων που συνδιοργανώνονται από τον Δήμο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και μεγάλο αριθμό φορέων και συλλόγων, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 13 έως τις 28 Απριλίου 2024.
Έχουμε
ιδιαίτερο χρέος ως Αιτωλοακαρνάνες να αποδώσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής σε
όλους όσοι, πολέμησαν και θυσιάστηκαν στη διετή περίπου Β΄ πολιορκία της πόλης
του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού (Αιτωλοακαρνάνες, Σουλιώτες και άλλους
Ηπειρώτες, Μακεδόνες κ.ά) και μεταξύ αυτών στους ηρωικούς άνδρες από τη
Σαμαρίνα. Ιδιαίτεροι μνεία αξίζει στους Σαμαριναίους...
Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.
Με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πολέμησαν κατά καιρούς σχεδόν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες οπλαρχηγοί και πάνω από χίλιοι αγωνιστές...
Η διήγηση του αγωνιστή Δήμου Τσέλιου
Οἱ γονεῖς μου ἦτον ἀπὸ τὰ Κομετάτα, οἱ παππούληδές μου. Ἐπαντρεύτηκε ὁ παππούλης εἰς τὴν Ἀκαρνανία τὴν βάβω μου…
Ὁ πατέρας μου ἐπῆρε ἀπὸ τὴν Ζάβιτζα. Ἐγεννήθηκα ἐγὼ εἰς τὸ Μεγανήσι τῆς Ἁγίας Μαύρας. Ἕνας Μεταξᾶς ἦλθε καὶ τὸ κατοίκησε. Ἐκεῖ ἐκατοίκησαν οἱ παππούληδές μας 4 ἀδέλφια Φερεντιναῖοι...