Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Το Αθάνατο ΟΧΙ του 1940 μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες


 Ο κάθε Λαός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και τιμά την Ιστορία του καθιερώνει τον εορτασμό σημαντικών επετείων της πορείας του.

Καραβίας Ιωάννης, Στρατηγός (ΠΖ) ~ Ένας ήρωας Ξηρομερίτης ~



 O Ιωάννης Καραβίας (1899 – Ιούλιος 1994) ήταν Έλληνας αξιωματικός πεζικού του ελληνικού στρατού που διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 καθώς και στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε το 1899 στο Μερδενίκο, τη σημερινή Παναγούλα Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η οικογένειά του καταγόταν από τον κλάδο των Καραβαίων της Ιθάκης, με κύριους εκπροσώπους τον ιερομάρτυρα και δάσκαλο του γένους Ευγένιο Καραβία και τον αξιωματικό του Υψηλάντη Βασίλειο Καραβία.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Φωτογραφικό τεκμήριo του Ελληνοαλβανικού Μετώπου 1940-41 από το αεροδρόμιο του Αγρινίου


 Είναι το αεροπλάνο του ήρωα, Υποσμηναγού Κυταριόλου Γεωργίου του Νικολάου

Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940 - '41

 


  Είναι η 28η Οκτωβρίου, και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του 1940 - '41. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσω. 

 Σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. 

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ



 Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30 Ιουλίου 1828 (Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας) της 4/16 Απριλίου 1833 και 28 Αυγούστου 1858 (Βασιλεύς Όθων), 28 Δεκεμβρίου 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.α. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ'αρ. 851 της 21 Δεκεμβρίου 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (Λωρίδων).

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Το έπος του 1940. Ιερά παρακαταθήκη για τους Έλληνες και τον κόσμο όλο




Μια ένδοξη ημέρα ξημερώνει. Ημέρα Ιστορική και λαμπερή. Ημέρα γραμμένη εις τις χρυσές δέλτους της ελληνικής και παγκοσμίου Ιστορίας. Ημέρα μνήμης και θυσίας υπέρ πίστεως και πατρίδος. Υπέρ της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών




 1. Σας γνωρίζουμε ότι την 04/10/2024, ημέρα Παρασκευή, έγινε επιτόπια αυτοψία, στον Αρχαιολογικό χώρο Φοιτιών και συγκεκριμένα στο Αρχαίο Θέατρο Φοιτιών, από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας κ. Σαράντη Φωτεινή, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Αλέξης Γρίβας

 


Ο Αλέξης, που είχε και το προσωνύμιο Γαρδικίωτης και, ήταν ο μικρότερος γιος του Δημητρίου-Δράκου Γρίβα (είχε ακόμα τέσσερις αδελφούς: τον Χρήστο, τον Σταύρο, τον Κώστα ή Φλώρο και τον Θεόδωρο). Ο Αλέξης γεννήθηκε το 1803 στην Κεφαλλονιά όπου είχε καταφύγει οι οικογένειά του.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύπτοντας το Λαογραφικό Μουσείο της Μπαμπίνης

 


Εμπειρία

 Η αλήθεια είναι ότι αυτό το άρθρο προέκυψε απρόσμενα! Το Σάββατο, 10 Αυγούστου, είδαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στο μπλογκ της Μπαμπίνης, που ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί μια Έκθεση Ελληνικής Διακοσμητικής Τέχνης. Η ιδέα μας φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστική, και έτσι επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη, την εικαστικό Μαρία Ν. Παπατρέχα. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν, βρήκαμε λύσεις και ξεκινήσαμε οικογενειακώς, για τη Μπαμπίνη και το λαογραφικό της μουσείο.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα


 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην αρχαία Ελλάδα και υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 κόσμος ταξίδευε μέχρι την αρχαία Ολυμπία, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Το καταπράσινο νησί του Ιονίου !!!



 Το νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό




 Την Γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 19ης Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν για την εορτή της Αγίας Μακρίνας, της οποίας το όνομα φέρει η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Μακρίνα.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ρίγανη: Το θαυματουργό αρχαίο Ελληνικό βότανο

 



Οι Αρχαίοι Έλληνες δε θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς ρίγανη. Αγαπούσαν το αρχαίο βότανο για την τεράστια γκάμα των φαρμακευτικών, προληπτικών και μαγειρικών χαρακτηριστικών του πριν από χιλιάδες χρόνια – και οι Έλληνες χρησιμοποιούν ακόμα ρίγανη σήμερα για πολλά από τα ίδια οφέλη.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Οι μαζωχτάδες του καπνού…αυτοί οι δουλευτάδες !

 






Της δρ. Μαρίας Αγγέλη
Διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Περίπου δύο μήνες μετά το φύτεμα, έφθανε ο καιρός που ωρίμαζε ο καπνός κι έπρεπε να μαζευτεί. Το μάζεμα έπρεπε να γίνει στην ώρα του κι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι καπνάδες: «ούτε άγουρα, ούτε πολύ γινωμένα» να’ ναι τα φύλλα του. Έτσι άρχιζαν οι μαζωχτάδες να μαζεύουν με τη σειρά τα καπνόφυλλα, χέρια, χέρια όπως τα’ λεγαν.


Εκείνη την εποχή του μαζώματος, όλο το χωριό ήταν στο πόδι !

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Κατάλληλες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας




 Με απόφασή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  ορίζονται για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2024 ως κατάλληλες για κολύμβηση με εξαιρετικής ποιότητας θαλάσσια ύδατα και λαμβάνοντας υπόψιν την υγιεινή της ακτής, τις παρακάτω ακτές κολύμβησης ανά Δήμο:

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Αγία Λυδία η Φιλιππισία πρώτη Ελληνίδα Χριστιανή



 Ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται εις την Τρωάδα με τους συνεργάτες του. Βλέπει σε όραμα ένα Μακεδόνα να του λέγει «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9).Η έκκληση Μακεδόνα που τον καλεί να πάει εις την Μακεδονία για να τους βοηθήσει. Αλήθεια τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να παράσχει ο απόστολος Παύλος παρά το κήρυγμα της Αληθείας. Ο Απόστολος το όραμα ως θεϊκό μήνυμα και αποφασίζει να μεταβεί στην Ελλάδα. Με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά φθάνει με καράβι εις την Νεάπολη(σημερινή Καβάλα) και από οδηγούνται εις τους Φιλίππους.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

14 Ιουνίου 1987 Το έπος της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ !!!




 14 Ιουνίου 1987 Σαν  σήμερα.. Σαν ψέμα.. Ήταν που η εθνική ομάδα μπάσκετ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην ιστορία της, κάνοντας όλους τους Ελληνες να πανηγυρίζουν ξέφρενα.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ντοκιμαντέρ Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού

 

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου

 


 Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος, η ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου από τον οθωμανικό ζυγό. Τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Το ελληνικό μουσείο που κέρδισε το βραβείο «European Museum of the Year Award»


 

Μία σημαντική διεθνή διάκριση, το βραβείο «European Museum of the Year Award» (EMYA 2024), απέσπασε το μουσείο Άλατος που λειτουργεί στο Μεσολόγγι.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ανάδειξης του μουσείου της χρονιάς 2024, το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απένειμε στο μουσείο Άλατος το βραβείο Portimão, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Πρόγραμμα Εορτασμών για την 198η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου



Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ετοιμάζεται να εορτάσει την 198η Επέτειο της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, με μια πληθώρα εκδηλώσεων που συνδιοργανώνονται από τον Δήμο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και μεγάλο αριθμό φορέων και συλλόγων, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 13 έως τις 28 Απριλίου 2024.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

«Τα παιδιά της Σαμαρίνας»

 


Έχουμε ιδιαίτερο χρέος ως Αιτωλοακαρνάνες να αποδώσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής σε όλους όσοι, πολέμησαν και θυσιάστηκαν στη διετή περίπου Β΄ πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού (Αιτωλοακαρνάνες, Σουλιώτες και άλλους Ηπειρώτες, Μακεδόνες κ.ά) και μεταξύ αυτών στους ηρωικούς άνδρες από τη Σαμαρίνα. Ιδιαίτεροι μνεία αξίζει στους Σαμαριναίους...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

« Πολιορκία » - Η ταινία



 Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ο Αγωνιστής Δήμος Φερεντίνος ή Τσέλιος


Η διήγηση του αγωνιστή Δήμου Τσέλιου

 Οἱ γονεῖς μου ἦτον ἀπὸ τὰ Κομετάτα, οἱ παππούληδές μου. Ἐπαντρεύτηκε ὁ παππούλης εἰς τὴν Ἀκαρνανία τὴν βάβω μου… 

Ὁ πατέρας μου ἐπῆρε ἀπὸ τὴν Ζάβιτζα. Ἐγεννήθηκα ἐγὼ εἰς τὸ Μεγανήσι τῆς Ἁγίας Μαύρας. Ἕνας Μεταξᾶς ἦλθε καὶ τὸ κατοίκησε. Ἐκεῖ ἐκατοίκησαν οἱ παππούληδές μας 4 ἀδέλφια Φερεντιναῖοι...